השקעות נכונות

השקעות-נכונות

בסוף חודש חשוון השנה, זכיתי להעביר הרצאה בכינוס השלוחים. כתבתי את ההרצאה במטרה לתת לשלוחים היקרים כמה שיותר ידע כלכלי במגוון נושאים הקשורים אליהם, האתגר היה גדול להתאים את המסר לכלל היושבים באולם, הרי בקהל יושבים אנשים שכולם יקרים לליבי אבל השונות בין אחד לשני היא גדולה – ישנם שליחים בישראל וישנם שלוחים מכל רחבי העולם. ישנם שלוחים שב”ה אמידים יותר וישנם שלוחים שמתקשים יותר מבחינה כלכלית.

החלטתי לעשות הרצאה שתקיף את הכל – מהבסיס של עמלות בנק והסבר איך מנהלים את החשבון ועד לניהול השקעות ארוכות טווח בכל סכום שמתאימות לכל אחד.

לאחר ההרצאה קבלתי ב”ה הרבה מאד פניות של שלוחים שביקשו ממני להקים קבוצת וואטסאפ שקטה שבה אוכל לחלוק יותר את הידע שצברתי והתנסתי בו ככלכלן וכמנהל בבנק. וכך פתחתי את הקבוצה הראשונה שהתמלאה עוד באותו הערב, ובה אני כותב פעמיים בשבוע טיפ שקשור להתנהלות הכלכלית שלנו. היום ב”ה הקבוצה השישית כבר כמעט מלאה.

מידי יום אני מקבל מספר שאלות מאנשים שונים בנוגע להשקעות. חלקנו חושבים על החתונות של הילדים, חלקנו חושבים על הפרישה מהעבודה, אחרים מוטרדים מרכישת הדירה שהם רוצים. ב”ה אני משתדל לענות לכולם ולכוון.

יש דבר שאתם חייבים לעצמכם, אתם חייבים לחשוב על המחר שלכם! כל אחד מאיתנו חייב לחשוב על היום הבא. כמובן תוך כדי ביטחון בקב”ה שכולנו יודעים שיהיה טוב, דווקא בגלל זה אנחנו מוכרחים לעשות את המוטל עלינו כדי להבטיח שהכלים שלנו יהיו נכונים.

הפעם אנחנו נדבר על החסכונות שלכם, מה השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם כדי לבחור השקעה נכונה ואיך באמת להשקיע?

ראשית, לפני שנתחיל, חשוב לומר שאנחנו בתקופה קשה שמאתגרת את כולנו. יתכן שעד הדפסת השורות האלה בע”ה זה לא יהיה אקטואלי, אבל… כולנו עוברים בידודים רבים, היעדרות מהעבודה וירידה בהכנסות שלנו. אבל מאידך ההוצאות שלנו הם הרי קבועות: מזון, תחבורה, משכנתא, חינוך וכו’. כולנו חייבים ליצור לעצמנו חיסכון ליום סגריר. חסכון שיאפשר לנו לעבור תקופה של חצי שנה ללא הכנסה. סוג של ‘זמן פציעות’ שמאפשר לנו להתארגן למצב החדש, למצוא עבודה חדשה וכו’. רבים מאיתנו מחזיקים קרן השתלמות והיא יכולה להוות את רשת הביטחון עבור מצב כזה. במידה ולא – אני ממליץ להחזיק חיסכון למטרה זו.

השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם כדי לדעת לכוון את החסכונות שלכם:

השאלה הראשונה היא מה מטרת ההשקעה? האם זה חתונות הילדים, נסיעה לרבי או לחופשה של כל המשפחה. כאשר אנחנו מציירים את המטרה אין לנו הפתעות, החתונה לא מגיעה ביום בהיר אחד, קודמים לה עשרים שנים של הבשלה. לכן אנחנו מוכרחים להתכונן אליה, אנחנו חייבים להבין האם מדובר בחיסכון שמיועד לטווח קצר של עד 5 שנים או לטווח בנוני בין 5-10 שנים או לטווח ארוך מעל 10 שנים.

לאחר שענינו לעצמנו על השאלה הראשונה, אנחנו צריכים להתקדם לשאלה השניה, והיא – מה מידת הרגישות שלנו? איך אנחנו נישן בלילה כאשר נשמע חדשות ונראה שהעולם כמעט מתמוטט מולנו?

כאשר הייתי מנהל בבנק, היום הכי מאתגר היה היום שבו החל מבצע בעזה, או לחילופין הבורסה בניו יורק ירדה כמה ימים ברצף. שני האירועים האלה היו גורמים לשובל של לקוחות מבוהלים להגיע לבנק, הטלפונים לא הפסיקו לצלצל ואנחנו היינו עסוקים רק בלמכור ללקוחות את ההשקעות שלהם, או אם אדייק את המילים לקבע להם את ההפסדים.

אם אתם אנשים שיכולים לישון בשקט בלילה כאשר תשמעו אפילו באקראי שמדד המניות ירד ב- 30% בחודש אתם בהחלט מסוג האנשים בעלי סיבולת לב גבוהה שיכולים להשקיע לטווח ארוך ולהרוויח, אחרת מה שיקרה הוא שאתם תפסידו הרבה כסף ולכן ההשקעות שלכם צריכות להיות עם זהירות מירבית.

רבים שואלים אותי על השקעות בבורסה. ישנם השקעות מדהימות בבורסה בישראל ובחו”ל מכל הסוגים – השקעות, נדל”ן, תרופות, טכנולוגיה ועוד מגוון תחומים. ההשקעה בבורסה היא ההשקעה שלטווח ארוך מניבה את התשואה הטובה ביותר. זה מצוין כדי לחתן את הילדים שלנו אם הם בני עשר ומטה. אבל אם הם בוגרים ונשארו עוד שנים מועטות יש השקעות טובות וזהירות יותר. הסיבה היא שכמו בטבע – הזמן מצמיח ומאושש ממשברים. קחו לדוגמא את משבר הקורונה, בזמן שכולם ברחו והבורסה הפסידה יותר משליש מערכה, אנשים רבים הזרימו כסף וקנו את המניות בזול, אלו שעשו זאת כמעט והכפילו את כספם. אלו שיצאו בזמן המשבר הפסידו שליש מכספם אילו לא היו נלחצים (ובצדק) היו מרוויחים בגדול. הבורסה אינה קזינו הוא מקום שבו נפגשים משקיעים ובעלי חברות שמעוניינים לקדם מטרות משותפות וליצור ערך גבוה יותר לכספם.

כאשר אנחנו נדע לאיזה מטרה הכסף שלנו מושקע אנחנו נוכל להתאים אותו ולמקסם את הרווח עליו. כמו שראינו שהבורסה מתאימה לטווח הארוך, כך היא ממש לא מתאימה למשפחה שמעוניינת לרכוש את ביתה בכסף הזה בעוד שנה או שנתיים, ולכן אני ממליץ לחוסכים לטווח הקצר להתרחק ממנה כמו מאש.

 

מאמרים נוספים

רגע לפני המעבר לווטסאפ,
נשמח אם תמלא את הפרטים: