נדרשת חשיבה כלכלית חדשה
אנחנו נמצאים כמעט שנה בתוך עולם שסובל מחוסר ודאות, הדבר היחיד שמעודד את הכלכלה זה המירוץ לחיסון. כולנו זוכרים איך חיינו פעם , לעיתים זה נראה כאילו זה ממש היה לפני שנים רבות , אבל האמת היא שלפני שמונה חודשים המושג של מליון מובטלים, חל”ת לשנה וכו’ היה נשמע כמו סרט דמיוני.
כמעט ואין אדם שלא נפגע בדרך כזו או אחרת מהקורונה, אבל אם אנחנו קצת נתבונן נראה הרבה אנשים שהמציאו את עצמם מחדש, כל עולם הביוקרטיה שנהיה קצת קל יותר, בנקים שהתחילו לייצר פגישות מול הלקוח ולתקשר איתו בעוד דרכים מלבד הפקס המיושן.
אבל אם נסתכל על העולם הקטן שלנו, נוכל לראות שכמעט כולנו חשבנו פחד סביב העולם הכלכלי שלנו, חלק חשו את זה על בשרם בהעדר בטחון תעסוקתי בגלל הוצאה לחל”ת או פרידה ממקום העבודה, חלק אחר צפה בזה מהצד אבל גם חווה את המשבר הזה דרך החסכונות והפנסיה שלו.
כשאדם חש חשש למקור הפרנסה שלו הוא מתחיל לחשוב יותר על ההוצאות שלו, מה מוצרי הצריכה שמיותרים לו, על מה הוא יכול לוותר ולחסוך יותר, עפ”י דיווחי הבנקים לסוף הרבעון הקודם משקי הבית הגדילו את היתרות בעו”ש ובפקדונות בבנקים ב130 מליארד ₪ , כלומר מרבית האוכלוסיה השתמשה בפחות כסף מהרגיל, אמנם הסגר והחשש עזרו לזה הרבה, החנויות היו סגורות תקופות ארוכות, בתי הקפה, שלא לדבר על נתב”ג ששבת בדיוק בחודשי החופש.
המגיפה עשתה שינוי תודעתי לטובה, עד היום כולנו היינו רגילים לקבל משכורת ולצרוך אותה באופן מיידי, כולנו רגילים לחיות בהתאם למה שאנחנו רוצים ולא באמת לפי מה שאנחנו צריכים, אנחנו רגילים לקנות הרבה יותר אוכל ממה שאנחנו צריכים, לקנות הרבה יותר בגדים ממה שאנחנו צריכים ולא לשים לב לגיהוצים בכרטיס האשראי. הדבר הטוב שהקורונה יצרה היא חשיבה מחודשת. מסקר צרכנים שעשה בנק ישראל בולט היום לעומת אשתקד החשיבה קדימה, החשיבה מה אני עושה עם הכסף שלי, איך אני חוסך אותו יותר נכון, חברות הפנסיה הגדילו את מספר העובדים שנותנים מידע לציבור עקב המגיפה, זאת בגלל שהישראלי התחיל להתעורר ולבדוק מה התשואות שלו, כמה הוא חוסך לגיל הזקנה שלו, הרבה ישראלים החלו לבדק האם זה יספיק לנו, מה עלינו לעשות כדי לחיות בכבוד בגיל הפרישה.
בנק ישראל מצביע על כך שמרבית הישראלים חוששים לבזבז כמו לפני שנה, ניתן לראות שגם בחודשי הקיץ כאשר המשק חזר לעבוד, המשק הישראלי נפתח ומרבית האנשים יצאו לקניות אבל עדין מחזורי המסחר ירדו לעומת השנה הקודמת, זה בהחלט נובע מצמצום בגלל חל”ת ופיטורין אבל זה גם נובע מחשיבה קדימה. כל הדברים האלה מגלגלים לעולם ההשקעות.
הבנקים מחויבים לדווח מידי רבעון על הנזילות הכספית שלהם, כמה כסף יש בחשבונות הבנקים שלהם וכמה נצברו בחסכונות למיניהם. ניתן לראות סכום אסטרונומי שנמצא בחשבונות הבנק. תקראו טוב הסכום שקיים היום בחשבונות הבנק בישראל הוא : 1.4 טריליון שקל. שלוחים לתשומת לבכם שתורם פוטנציאלי אומר לכם שאין לו, תשאלו שוב.
מה משמעות הסכום הזה? הסכום הזה מספר לנו שכעת אזרחי ישראל מעדיפים לשבת על הגדר, מרבית האנשים לא ילכו להשקיע בבורסה כעת למרות שההשקעות זולות ואטרקטיביות וזאת משום שהצבע האדום שולט במסכים, הצבע האדום מסמל את הירידות, מתחילת השנה הבורסה צללה וצללה, הרבה אנשים שהתרגלו לראות את הירוק שולט במסך שוק ההון בחשבון הבנק שלהם, לא יכלו לעמוד ברצף של ימים וחודשים עם מסך אדום ולכן פדו את ההשקעות שלהם בבורסה. הבורסה תזנק בקרוב, ביום שימצאו חיסון או ביום שנתרגל למצב. החברות הישראליות רובם תלוים בשוק הבינלאומי ורובם מייצרות כסף, חברות הטכנולוגיה רק חוו ביקושים גבוהים יותר אבל המחיר שלהם בבורסה ירד. אם נסתכל על ענף התרופות אין שום סיבה לירידה, אף אחד לא הפך לבריא יותר בעקבות הקורונה להיפך, הנזקים הנפשים והבריאותים בהעדר פעילות פיזית רק גדלים. לכן הבורסה אטרקטיבית. אמנם הפדיונות והמחזורים קטנים בעקבות החסכונות של הציבור שפחות מבזבז אבל במוקדם ובמאוחר הצרכנים לא ישארו אדישים ויחפשו אלטרנטיבה לכסף שלהם, מצבור הכסף הזה יחלחל בסופו של דבר להשקעות. בהשקעות בהתאם לסיכון כך הסיכוי . הבורסה לדעתי תקבל את מירב הכספים של המשקיעים הצעירים שיכולים להרשות לעצמם לעצום את העינים גם במשך כמה שנים ולראות רווחים יפים בהמשך.
לעומת זאת האנשים השקולים מאיתנו יפנו לשוק האג”ח ולנדלן, שני תחומים שיחסית מאד סולידים עם פחות תנודות. שוק האג”ח הוא שוק שככל הנראה נראה בו הכי הרבה יציבות אבל גם הכי מעט תשואה לכסף שלנו, אגב מה שבעצם מחזק את שוק הנדלן, כי מחירי המשכנתאות נקבעים בעקבות האגח שהכיוון שלו ברור כלפי מטה.
הנדלן לאחר התכווצות קטנה בפעילות, חוזר להרים ראש, המחירים לא רק שאינם יורדים אלא שגם הדוחות הכי אופטימים של משרד השיכון מעידים על כך שימשיך להיות עליה בביקוש ירידה בהיצע ועליית מחירים. לכל זה נוסיף פרמטר נוסף שהוא יהודי התפוצות שבעקבות הקורונה החלו לחפש דירת קבע בארץ הקודש.
לסיכום, ניט שבת גרייט , בואו נאמץ כולנו חשיבה כלכלית חדשה לטובתנו ולטובת הילדים שלנו, תבדקו את החסכונות שלכם, תבדקו שהם במקומות הנכונים. תעברו על ההוצאות שלכם, תבדקו את קופת הפנסיה שלכם. תחשבו קדימה!